100% duurzaam of 80 tot 90%? Wat kies je?
Van -15°C naar +20°C in een week tijd. Extreme weersituaties. Een warmwatersysteem moet bij iedere buitentemperatuur hetzelfde comfort kunnen leveren. Bij een gasgestookte of elektrische boiler is dat geen probleem. Die kunnen op ieder moment exact dezelfde hoeveelheid warm water leveren ongeacht de weersomstandigheden.
Dat is anders als je gebruik maakt van duurzame energiebronnen. Bij een lucht/water warmtepomp gaat het dan om de buitentemperatuur en bij een zonnesysteem om de zonnestraling en de invalshoek.
Bij een duurzaam warmwater systeem moet je goed berekenen hoe groot deze moet zijn om op ieder moment voldoende warm water te kunnen leveren. En, wil je dan dat 100% van je warme water wordt gerealiseerd uit enkel duurzame energiebronnen of neem je genoegen met 80 of 90%?
Als er gebruik wordt gemaakt van warmtepomptechniek, betekent de laatste 10 tot 20% vaak een veel grotere financiële investering en installatieruimte. Het is een stuk goedkoper om extreme koude periodes af te vangen met een elektrische of gasgestookte boiler. Behalve de zekerheid van hoog comfort en minder benodigde installatieruimte levert dat ook nog voordelen op voor de bedrijfszekerheid en continuïteit van het systeem.
Wij noemen dat een ‘hybride’ systeem: duurzaam gecombineerd met gasgestookt of elektrisch. 100% duurzaam is natuurlijk heel waardevol, maar in veel gevallen niet realistisch. Een hybride systeem meestal wel. En als 5 bedrijven overstappen op hybride, levert dat een even groot klimaatvoordeel als 4 bedrijven die 100% duurzaam zijn.
Wij leveren duurzame producten op basis van warmtepomptechniek en de kracht van de zon naast onze gasgestookte en elektrische producten. Daardoor kunnen wij een systeem samenstellen dat financieel een verantwoorde investering is, CO2 emissies verlaagt en waarbij er geen concessies worden gedaan aan de betrouwbaarheid en het comfort van het systeem.
Voorbeeld van een hybride systeem
In dit voorbeeld zie je een systeem opgebouwd uit een warmtepomp aangevuld met een elektrische boiler om continuïteit in het systeem te houden.
Het is een betaalbare oplossing omdat deze installatie gedimensioneerd is om het piek gebruik af te kunnen vangen met een elektrische naverwarmer.
Tot slot geeft zo een installatie je bedrijfszekerheid, omdat je altijd bij of over kunt schakelen naar het andere toestel in het systeem.
Kun je hulp gebruiken bij het dimensioneren?
Neem gerust contact op met een van onze sales engineers. Zij kijken graag mee – ook op locatie – om te bepalen welk systeem het best passend is voor dit specifieke project.
Ze rekenen graag terugverdientijden, CO2 reductiemogelijkheden en systeem efficiencies voor jou uit. Zodat je weloverwogen en volledig geïnformeerd de beste beslissing kunt nemen voor je project.